Bra bestämt!

IMG_00381 (1)

Mirjam är på väg hem med sin mamma som är tillsammans med Pierre. Pierre är en bonuspappa som Mirjam försöker acceptera och som hon stundtals har svårt att dela sin mamma med. Men sedan bestämmer sig Mirjam för att Pierre får tycka om dem lite grann och Pierre tycker att det var bra bestämt och att Mirjam ska bestämma lite mer. Det gör Mirjam. Bland annat får de gå baklänges hem och äta pannkakor till middag.

IMG_00391 (1)

Författaren berör vikten av att inkludera ett barn i de beslut som tas i en familj men också betydelsen av vad en inställning kan ge för resultat i verkligheten. För om man bestämmer sig för något så är det mer sannolikt att det blir så. Mirjam bestämmer sig för att inte vara rädd för grannens hund och mötet går bättre än vad det gjort tidigare.

Olika förlag lyfter fram böcker som ifrågasätter stereotyper och visar nya perspektiv. Och visst finns det fortfarande färre böcker med, som i detta fall, piercade och tatuerade mammor i ett paraboltätt höghusområde än miljöer med villor, trädgårdar och bilar där en  familj om fyra personer bor. Men familjekonstellationen ensamstående mamma med en ny partner är inte längre originell i vårt samhälle och det är glädjande att läsa om, i synnerhet när läsaren har vuxit upp med frånskilda föräldrar hos sin mamma som fick en ny pojkvän och under en period levde i en sliten förort till storstan. Säkerligen finns det fler än jag som känner så och jag är övertygad om att boken är bra för alla dem men även alla de som behöver vidga sina vyer lite. För vi är alla lika fast vi är olika.


Bra bestämt!
Författare: Anders Alzén
Illustrerat: Maria Borgelöv
Förlag: Olika (2016)
ISBN: 9789187413216
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

En kommentar till “Bra bestämt!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *