Tio vilda hästar till toppen

tio vilda hastar till toppen
De tio vilda hästarna i bokform fortsätter sitt segertåg. Tredje boken finns utkommen med de olika filurerna. Och nu blir det uppåt värre. Utmaningar och nedslag i både natur och otur.
Det är Plus, Dior, Lord, Minus, Pistage, Doj-Doj, Silver, Rataplan, Dandy och Dolanga. Vem är du av dem?
Jag fick bli Dior, enligt min 6-åring. Precis som min bloggkollega Sara så vill kanske barnet gärna namnge olika släktingar till varje häst och peka och uppleva de olika personligheternas uttryck. På individplan utmärker hästarna sig likt individer i verkligheten. Så klart!
FullSizeRender
I rim som rinner fram med en lätt humor och en god fattningsförmåga för såväl liten som stor, upplevs något som jag liknar vid läsglädje. En bok att orka läsa om många gånger.
På nionde Dior
i trav, galopp och hopp

För hon gillade att springa
och röra på sin kropp

Men så såg hon att det lyste
av bär och kantareller
Hon stannade och åt
av naturens karameller
Räkna upp till tio är i denna bok, liksom i de två föregående också i fokus, men inte blir det trist. Räkna är alltid rätt.
Och bilderna! Färgerna! De är så härliga de här hästarna. Olika i sina färgnyanser och i sina utseendeformer och bra på alla sina sätt. I denna bok ska de bege sig till bergets topp fort och helst lätt och vem blir först och vem blir sist eller ska vi tänka om? Lisen Adbåge tecknar sköna porträtt av de tio hästarna sprungna ur Grethe Rottbölls fantasi.
FullSizeRender[2]Någon är gatsmart. Någon är skönhetsälskande. Någon är obetänksam. Någon är hetsig. Någon är spexig. Någon är galen. Någon är atletisk. Någon är framåt. Och någon är impulsiv när en annan är lite rädd av sig. De håller ihop! De finns för varandra. Alla tio. Hästen Minus på bilden här, ängslar och har sig. Men det kommer att sluta lyckligt.
Det blir plus!
Se också de de två andra böckernas recensioner: Tio vilda hästar: en räknesaga och Hästfesten: tio vilda hästar hittar hem.

Tio vilda hästar till toppen
Författare: Grethe Rottböll
Illustratör: Lisen Adbåge
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129695748
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *