Stormvalen

stormvalen omslagenJag tilltalades väldigt mycket av den här bokens estiskt vackra omslag. En ensam pojke på en strand. En strandad val. Havets vågor som skummar sig i vita färger. Horisonten i fjärran. En antydan om vemod och starka känslor. Själva omslaget är också matt i sin färg och kvalité och gjorde att jag flera gånger strök med handen över boken. Jo, jag var nog redan såld innan jag ens öppnat den och vänt blad.

Noa bor vid havet med sin pappa och deras sex katter. Han tillbringar dagarna ensamma medan pappan ger sig iväg varje morgon på en lång arbetsdag till sjöss. En dag finner Noa en valunge som spolats upp från havet. Och han tar honom hem…

Det är en vacker bilderbok. Det finns en gemytlig stämning boken igenom men också ett vemod kring ensamhet och längtan efter närhet. Jag gillar starkt illustrationerna och känslorna de förmedlade.

Stormvalen 3

Däremot blev jag något besviken på texten. Den är enkel och kort, vilket inte är ovanligt i en barnbilderbok, och följer väl bildernas händelser men jag hade velat ha så mycket mera för att det skulle kännas som en komplett upplevelse.

Men det är en tidlös och vacker bok att spara i bokhyllan för att ta fram och bläddra i många gånger om.

 

 

 


 

Stormvalen
Författare och illustratör: Benji Davies
Bokförlag: Hippo
Utgiven: Augusti 2015
Ålder: 3-6 år
ISBN: 978-91-87033-39-1 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *