BLÖH – Barnens Lilla Överlevnads-Handbok

blöh 1

Är ni friluftsintresserade eller önskar att ni vore det och vill överföra viktiga och roliga kunskaper till ert barn så kan jag varmt rekommendera denna bok! Spontant när man håller i boken känns det som om den vänder sig till något äldre barn men den fiffiga uppdelningen mellan dialog och faktatext på vänstra sidan och illustrationer och kortfattad information på högra sidan på varje uppslag gör att boken går att använda redan ifrån lägre ålder eller för högläsning till syskon i olika åldrar. Detta är en bok för barnen att växa med!

blöh 2

De två barnkaraktärerna Maja och Charlie får uppgifter av de vuxna där de utmanas i att tänka själva. Vad behövs det för utrustning när man ska ut i naturen? Barnen plockar fram det de tror kan behövas. Charlie plockar fram en gitarr och en DVD-film. Gitarren är trevlig vid lägerelden säger den vuxna men är inte livsviktig. DVD-fodralet däremot kan man göra solkatter med (signaler) och därmed kan du bli hittad om du har gått vilse. Barnen tillåts göra ”fel” och ”rätt” men uppmuntras också till kreativa lösningar med det som finns tillhands. Detta är både lärorikt för den lilla läsaren/lyssnaren såväl som för den vuxne högläsaren. Jag personligen fann mycket matnyttigt i denna bok och kom på mig själv med att mässa de nyvunna kunskaperna för mitt barn när vi plockade blommor på en äng. ”Du vet väl att smörblommor inte är bra för oss att äta…”

Ska ni köpa en bok och ge bort i sommar så är det denna, den är perfekt inför fjällvandringen eller campingen!

Illustrationerna är tydliga och följer instruktionerna bra utan att bli varken för barnsliga eller för lika illustrationer i böcker för vuxna inom samma ämne. Jag uppskattar färgskalorna som går i den svenska naturens nyanser och bidrar till den visuella resan in i överlevnadens värld.


B L Ö H : barnens lilla överlevnadshandbok
Text: Jan-Erik Ullström
Bild: Gabrielle Nilsson
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175771700
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *