Ett regn av bomber och I krigets skugga

Ett regn av bomberI Ett regn av bomber får vi lära känna den tyske 15-årige pojken Hans mitt under brinnande krig. Andra världskriget är i sitt slutskede och bomberna faller över Köln där Hans, hans mamma och  systrar bor. Att ta sig till skyddsrummen när flyglarmen går hör till vardagen, liksom att gå i skolan och tillhöra Hitler jugend. Hans pappa är saknad i strid och hans storebror hängd, utan någon som helst form av rättegång, av nazisterna för förräderi.

Ledaren för Hitler jugend, Karl, är en riktigt otäck typ som inte har någon som helst empati i kroppen. När amerikanska stridsvagnar kommer åkande på Kölns gator hamnar Hans och hans vän Max i en svår situation. De behöver fly, men springer de åt ena hållet kan stridsvagnarna skjuta, springer de åt andra hållet blir de skjutna på av den galna Karl! De väljer att försöka springa för sina liv, men Hans blir skjuten och träffad av Karls skott.

Till slut kommer freden, men det är fortfarande svåra tider. Hans och hans familj bor hemma hos mormordern, skolan är sönderbombad och såret han har i magen vill inte läka. En dag får Hans möjlighet att lämna Tyskland med hjälp av Röda korset, han kan få komma till Sverige och där få en chans att tillfriskna ordentligt. Men kan han verkligen lämna sin familj och sin bästa vän?

Här kan du provläsa Ett regn av bomber

 

I krigets skuggaI I kriget skugga har Hans kommit till en svensk familj där han trivs bra och blir väl omhänderdagen. Men att vara en tysk pojke i Sverige efter andra världskriget visar sig inte vara något lätt sak. Många ungdomar i skolan är misstänksamma och kallar honom nazist, han blir oskyldigt anklagad för stöld och råkar ut för flera andra tuffa situationer. Han har det ändå bättre jämfört med Tyskland, men längtan efter familj och vänner är stor.

En dag måste Hans bestämma sig; ska han stanna kvar i Sverige eller åka hem till Tyskland? Kan han lämna Maria, den svenska flicka han blivit så förälskad i?

De här båda böckerna är bra, ett lite annat perspektiv på Andra världskriget där många andra skildringar i böckernas värld berättar om koncentrationsläger och den sidan av kriget. Här får vi följa en helt vanlig tysk pojke, och genom att läsa hans berättelse få reda på att kriget inte var lätt för någon part. En tredje och sista bok om Hans ska komma till hösten. Det ska bli intressant att läsa om hur hans liv ser ut efter att han kommit hem till Tyskland igen.


Ett regn av bomber
Författare: Torsten Bengtsson
Förlag: LL-förlaget (2014)
ISBN: 9789170534980
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

I krigets skugga
Författare: Torsten Bengtsson
Förlag: LL-förlaget (2015)
ISBN: 9789170535048
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Ett regn av bomber och I krigets skugga”

  1. Undrar vad tredje boken i serien heter som gavs ut hösten 2015 (Ett regn av bomber och Krigets Skugga)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *