Röda spår

roda sparSommarlovsledig pojke i ett ensamt hyrt hus i skogen. Enda sällskapet är hans lite godtrogne och obekymrade far. Allt utspelar sig mitt i sommarens finaste tid. Litet samhälle, mystisk bybo, ingen täckning och en hemlighet som lurar någonstans. Vad hände med en av husets forna ägares dotter? Samuel, som pojken heter, är inte trygg, det finns något som syns och känns. Vad? Eller vem?

Jag känner igen språkets lätthet och det härligt mysrysliga redan från boken Den magiska kappan. Den berörde mig dock större än Röda spår, som ändå har sina kvaliteter. Men jag känner på något sätt att jag vill veta mer om själva den mystiska personens (spökets) personlighet, den som gör de röda spåren och även veta hur alla de övernaturliga händelserna påverkar Samuel efter sommarlovet. Det finns en djup tragik bakom historien. En bok del två är det jag vill ha kanske? För vad händer när Samuel åter möter sina två vänner som han upplevde svek lite då de fick tillbringa sommaren ihop, utan honom?

Samuel har definitivt varit med om något större än de flesta får uppleva, något som troligen kommer påverka hans liv för alltid. Nu är inte fokus på det, utan på en intensiv sommar i upplevelsevärlden kring det vi inte kan se eller konkret veta något om. Spöken. Finns de? Ja, i många böcker för unga i dag i alla fall.

En bok som kan rekommenderas till alla dem som gillar följande recenserade titlar här på Barnboksprat: En hemlig vän, 
Pensionat Vidablicks gåta, 
Den magiska kappanSvarta Madam, Anden i glaset.


Röda spår
Författare: Katarina Genar
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
Antal sidor: 104
ISBN: 9789163879425
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

2 reaktioner till “Röda spår”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *