Panda och Kanin & farligheterna

Panda och Kanin är två vänner som sätter ord på stora känslor för den lilla läsaren. De är rädda för olika saker och i olika situationer. De är starka i olika sammanhang och finner en väg att trösta sin vän när osäkerheten smyger sig på. De känner sig missförstådda och blir ledsna men reder ut det tillsammans. De finns till för varandra och skänker trygghet när något känns otäckt. De älskar varandra. De är vänner.

panda och kanin 1
I boken möter Panda och Kanin olika farligheter som kan yttra sig både i verkligheten och i fantasin. Jag förstår att berättelsen har passat bra som manus för en barnpjäs för här finns mycket att bygga en visuell berättelse kring. Som vuxen läsare kan jag känna att mycket av texten handlar om rädslorna och att det görs många upprepningar kring dem i stället för att fokusera på hur man kan förhålla sig till dem. Men kanske är det just det faktum att jag är vuxen som skapar ett hinder för mig när jag möter berättelsen för vid högläsningen sitter barnet bredvid mig tyst och lyssnar koncentrerat. Och det är ju för det barnet och alla andra barn som texten har skapats!
Illustrationerna är rika på både färg och innehåll och man kan nästan urskilja penseldragen. Allra finast är omslaget och dess färgkonstellation.

panda och kanin 2


Panda och Kanin & farligheterna
Författare: Susanne Marko
Illustratör: Adam Marko-Nord
Förlag: Langenskiöld ([2015])
ISBN: 9789187007576
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

En kommentar till “Panda och Kanin & farligheterna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *