Tredje principen

tredjeEn svensk och riktigt bra dystopi är man inte precis bortskämd med. Anna Jakobsson Lund har skrivit en övertygande science fiction som inte bara är spännande underhållning utan också intelligent och tankeväckande. Tänk Maze Runner och Hunger games. Den här är lika bra.

Handlingen: Tre ungdomar kopplas samman då de får ett uppdrag. Levis syster är gripen och det är deras uppgift att frita henne, en farlig resa som pågår över flera zoner där chansen att bli tagen är stor. Ava är rebell och kan styra andras tankar. Hon ingår i en motståndsrörelse som rustar för krig. Leymah tillhör en högre klass. Hon har hög utbildning och bättre materiellt men tror inte på systemet. Levi bär på hemligheter och han kämpar mot en inre demon. Tillsammans önskar de sig en annan värld, en längtan till frihet utan rädsla.

Jag hänger inte alltid med i Annas intellektuella undertoner men det gör inget då handlingen är drivande med bra dialoger och genomtänkt story. Lägg sedan till intressanta karaktärer som man hela tiden vill veta mera om.

Jag blir fascinerad av den trovärdiga handlingen och dess miljöbeskrivning. Människor projicerar ett meddelande från handleden. De kan förändra sina ansikten. De diskuterar politik som angår en påhittad värld. De rör sig genom zoner i ett land där man kan förnimma minnessaker från vår egen tid. Som antydning till en förfallen byggnad där man förstår att det en gång stått IKEA fast bokstäver saknas och hänger snett. Jag tycker det är coolt och oerhört skickligt. Själva tempot i boken är egentligen långsamt emellanåt. Det handlar om en resa. Men det blir aldrig långtråkigt eftersom psykologin och spänningen mellan de tre ungdomarna är så intressant. Författaren slänger in cliffhangers som ökar tempot mot slutet. Vad jag förstår är detta första delen också i en tänkt triologi så fortsättning följer. Slutet är bra, det känns tillfredställande, men skapar förväntningar på en andra bok.

Anna Jakobsson Lund är en författare ni bör lägga på minnet. Hon är en fantastiskt duktig berättare och att sätta scener. Jag skulle inte bli förvånad alls om den här boken börjar klättra på topplistorna snart, något annat vore väldigt synd. Tredje principen är en spännande thriller i framtidsvision. Läs den!


Tredje principen
Författare: Anna Jakobsson Lund
Förlaget: Annorlunda förlag
Antal sidor: 327
Läsålder: Unga vuxna
Utgiven: 201503
ISBN: 9789198231700 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *