Pingis och Raffe hittar en vän

Pingis och Raffe 1

”Vi ser barnboken som en viktig spridare av värderingar. En barnbok är mycket mer än bara en bra berättelse då den påverkar våra barn och visar dem hur människor får vara och vilka som får synas. Vi tror på att ge alla barn möjlighet att identifiera sig i litteraturen, på att återspegla den mångfald som finns i vår samtid på ett inkluderande och självklart sätt.”

Ovanstående text är ett utdrag ur Olika förlags vision som finns att läsa på deras hemsida. När jag läste Pingis och Raffe hittar en vän för första gången så hade jag inte tagit del av förlagets vision ännu. Budskapet i boken om alla barns lika värde blev ändå tydligt för mig utan att kännas krystat för på ett lika självklart sätt som verklighetens barn leker med varandra oavsett hur de ser ut eller var de kommer ifrån så berättar Nordström historien om Pingis och Raffe. Det är okonstlat och enkelt, precis som barn är. Det är också uppfriskande att slippa möta omvända genusvärderingar som man som läsare ibland möter i barnlitteratur och som, i mitt tycke, förstärker rådande stereotyper ännu mer. Att karaktärerna har namngivits efter författarens barns vänner från ”gränslandet mellan fantasi och verklighet” som hon själv uttrycker det gör figurerna än mer älskvärda.

Pingis och Raffe hittar saker på sin utflykt som de undersöker tillsammans och pratar om. När de möter ett hinder, i detta fall en stock som ligger i deras väg, så hjälps de åt att ta sig över det. Intrigen är mycket enkel men lyckas ändå beröra värdet av att ha en vän att dela upplevelser och lösa problem med. När författaren låter kretsen utökas med en ny vän på slutet så vävs vikten av att inkludera andra barn i leken in i berättelsen.

Pingis och Raffe 2

Sjömillas illustrationer skildrar de olika känslouttrycken hos karaktärerna på ett tydligt sätt för den lilla läsaren som enkelt kan urskilja nyfikenhet, förvåning och glädje. Sammantaget så är Pingis och Raffe hittar en vän en sympatisk bok som jag gärna läser för mitt barn!


Pingis och Raffe hittar en vän
Författare: Åsa Nordström
Bild: Mikael Sjömilla
Förlag: Olika (2015)
ISBN: 9789185845699
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

En kommentar till “Pingis och Raffe hittar en vän”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *