Knöl & Bök och monstertoaletten

knöl och bök 3

Knöl och Bök är båda två bajsnödiga. Bök har inga problem att uträtta sina behov i toaletten men Knöl är livrädd för monstertoaletten som är enormt stor och full av huggtänder! Han vill hellre ha en blöja på sig men morfar kan inte hitta några och försöker övertala den alltmer plågade Knöl att göra som storebror. Hur ska det gå? Ska Knöl våga gå på toaletten till slut?

knöl och bök 4

Det är andra gången jag träffar Knöl och Bök. Knöl och Bök och dammråttorna handlade om regler hemma, samarbete och hur man gör saker och ting ordentligt. Knöl och Bök och monstertoaletten tycker jag berör ämnen som rädslor, vänskap/syskonskap och hur man hjälps åt att lösa ett problem. Ämnen som är viktiga att ta upp och som jag tror att många barn känner igen sig i. Det är lätt att känna sympati för lilla rädda Knöl och dela hans glädje när han äntligen vågar ta steget, både för mig och för barnen som lyssnar uppmärksamt när jag läser högt. Engström håller språket lättsamt och humoristiskt även denna gång och de karaktäristiska upprepningarna som hon använder sig av sätter sig direkt i minnet hos den lilla läsaren. Till exempel:

Kissringen är röd.

Kissringen gör hålet litet.

Kissringen har inga tänder.

I båda böckerna finns det en minnesvärd karaktär som jag uppskattar mycket. I den förra är det coola Morbror Mojäng och i denna är det trygga Morfar. Det är fint när andra vuxna än föräldrar får bidra till handlingen även i böcker för riktigt små barn!


Knöl & Bök och monstertoaletten
Författare: Tina Engström
Bild: Millis Sarri
Förlag: Vombat (2014)
ISBN: 9789186589462
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *