Berättelser om Pelle Svanslös

Berättelser om Pelle SvanslösPelle Svanslös fyller 75 år i år! Det firas med den här fina boken där man har samlat fem stycken Pelle Svanslös-berättelser:

  • Välkommen Pelle Svanslös
  • Pelle Svanslös börjar skolan
  • Pelle Svanslös på kattis
  • Heja! Pelle Svanslös
  • Pelle Svanslös: Kattapulten kommer till stan

Gösta Knutsson, som skrev originalberättelserna om Pelle Svanslös, gick bort för över 40 år sedan, men hans katter lever kvar. Sagogränd (författarna Åsa och Michael Rönn och illustratören Ingrid Flygare) förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös idag. I ett förord i boken berättar de lite om Gösta Knutsson och hur de gjort för att barn i vår tid också ska ta till sig och tycka om Pelle och hans vänner. Att det har varit nödvändigt att bearbeta både språk och innehåll för att anpassa berättelserna. De har också låtit en del nya katter göra entré i berättelserna, och nya äventyr har skapats.

Berättelserna är upplagda på ungefär samma sätt: någonting speciellt händer bland katterna i staden, den elake Måns kommer på hur han ska kunna göra narr av Pelle med hjälp av kumpanerna Bill och Bull. Måns genomskådas och de andra katterna i staden förstår hur usel han är och hur fin Pelle är. Allt blir frid och fröjd igen. När jag läser alla fem berättelser på raken blir jag nästan liten trött på att Måns måste vara så elak hela tiden, men det är väl just det som är själva grejen.

Min favoritberättelse i boken är Pelle Svanslös på kattis; där Pelle och Maja får rycka in som vikarier på kattis (dagis) när kattisfröken blivit sjuk. När en av kattungarna har försvunnit i slutet av dagen anklagar Pelle sig själv, han insisterade på att de skulle ha en rolig idrottsdag på kattis istället för en vanlig dag och det blev visst lite rörigt. Men självklart är det inte Pelle som är skyldig till händelsen, utan Måns.

När det gäller ”moderniseringen” av språket och innehållet har jag ett litet exempel; när Pelle och Maja fikar på Biffens Deli och dricker kattelatte. Hur charmigt är inte det? I övrigt känner man igen flera av karaktärerna och miljöerna från Uppsala. Jag tycker att Sagogränd har förvaltat Pelle Svanslös-arvet väl.


Berättelser om Pelle Svanslös
Författare: Gösta Knutsson
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163878848
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Berättelser om Pelle Svanslös”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *