Dela lika

Dela lika bild

”Dela lika” är en bok om Cilla vars föräldrar skiljer sig och delar på vårdnaden om sin dotter. Boken är helt och hållet skriven ur barnets perspektiv och författaren ställer de frågor ett barn förmodligen ställer sig när ett hem blir två och den traditionella familjekonstellationen rasar samman.

Boken berör ett angeläget ämne, skilsmässor, men separationen utgör snarare en inramning av Cillas vardag än att den innehar huvudrollen i handlingen och detta tror jag är nyckeln till bokens stora charm. Författaren lägger mycket fokus på Cillas relationer till de andra karaktärerna i berättelsen och stannar i nuet i stället för att dyka in i det förgångna. Ett exempel på detta är hur Cilla uppfattar sina föräldrars egenskaper i ljuset av att vara singel och hur hon hittar nya sätt att förhålla sig till deras föräldraskap. Hon upptäcker bland annat att mamma inte alltid är ordningsam och att pappa är blödigare än man kan tro. Ibland kan det till och med vara en fördel att de bor isär, upptäcker hon, när hon till exempel lyckas förhandla till sig en mobiltelefon för att ”alla andra har det”.

Vi får följa med Cilla när hon blir medlem i en klubb med tjejkompisar som inte alltid väljer att vara kamratliga och vi får också följa med henne på en riktig dejt som resulterar i en djup förälskelse, kanske hennes första? Vi får  lida med Cilla när hon och pappa ger sig ut på en misslyckad shoppingtur och när mamma bestämmer sig för att vara med på skolgymnastiken …

Berättelsen är en varm och humoristisk skildring av en flicka i tonåren som inget annat hellre vill än att mamma och pappa ska leva tillsammans, att pappa ska göra sina mästerliga pannkakor och mamma sina goda våfflor och när de inte kan enas så gör de alla tre en ugnspannkaka. Matlagningsvinkeln är ett fint sätt av författaren att väva in Cillas önskemål om en helhet och lämnar inte läsaren oberörd. Recepten i slutet av boken är ett roligt inslag och får läsaren att lära känna Cilla ännu mer. Jag undrar hur Cilla har det nu?

Här kan du läsa första kapitlet på boken.

 


Dela lika
Författare: Aina Bergvall
Förlag: Isaberg (2014)
ISBN: 9789176949115
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Anna B

Jag heter Anna och jag har alltid älskat att läsa. Idag läser jag inte bara för min egen skull utan också för min dotter (född 2011). Tillsammans har vi betat av en hel del barnböcker de senaste åren. När tid ges läser jag helst skönlitteratur för min egen del men ibland även facklitteratur. Jag har arbetat länge med friskvård och hälsa men arbetar nu med HR. På fritiden tycker jag om att träna, läsa, se på film och skriva.

En kommentar till “Dela lika”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *