Brandkårsmysteriet

BrandkårsmysterietÅh, vad härligt med en alldeles färsk LasseMaja-bok i färg tycker både jag och 8-årige sonen! Man kan inte annat än beundra Martin Widmark för hans fantastiska utgivning i barnboksgenren och för hans engagemang i barns läsning genom projektet En läsande klass.

Den här gången brinner det i Valleby! Både hos juveleraren Mohammed och på muséet har det brunnit, och i samband med bränderna har värdefulla föremål stulits. Gemensamt för båda platserna är att de strax innan fått besök av en försäljare inom brandskyddsutrustning. Den här gången lyckades jag lista ut vem den skyldiga var från första början, men spänningen höll som tur var i sig längre för  sonen. Under historiens gång finns det flera misstänkta och läsarna får lite att klura på.

Någon som alla LasseMaja-böckerna har som vi gillar är kartan över Valleby i början av boken samt persongalleriet med de karaktärer som är aktuella i just den här berättelsen. När jag frågade sonen vad han skulle tycka att nästa bok skulle handla om sa han att han tycker att den ska utspela sig på en bondgård där alla ägg blir stulna från hönshuset! Tips till Martin Widmark alltså.

Vi ser fram emot fler mysterier att lösa!

 


Brandkårsmysteriet
Författare: Martin Widmark
Serie: LasseMajas Detektivbyrå (del 23)
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163878947
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Brandkårsmysteriet”

  1. Hej!

    Jag sökte ”Lasse o maja” och kommit till här. Vad kul att se information om boken! Min son tycker mycket om den här serien också. Varje sommar åker han och studerar i japanska skolan ca. en månad. Vi gav två böcker i ”Lasse o maja” serien till klassrummet (det finns sex böcker som översätt i japanska!). Jag tycker att det är så kul att japanska barn kan också njuta deras värden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *