I huvudet på Colin Fischer

I huvudet på Colin FischerI en villa i San Fernando Valley i Californien bor Colin Fischer med sin mamma, pappa och lillebror Danny. Första dagen i high school blir väldigt kort; den börjar med att Colin får huvudet nertryckt i en toalettstol av Wayne Connelly. Ganska mycket i Colins liv är komplicerat, mycket på grund av att han har Aspergers syndrom och att förståelsen för och kunskapen om detta är minst sagt torftig hos många i hans omgivning.

Om Colin får vi redan via bokens baksidestext veta följande saker som kan vara typiska hos många (men inte alla) människor med denna funktionsnedsättning: han gillar inte att man rör vid honom, han har svårt för höga ljud och att tolka ansiktsuttryck. Och han gillar inte färgen blå. Däremot har han en fantastisk slutledningsförmåga och ett minne utöver det vanliga! Med sig har han alltid alltid Anteckningsboken, där han skriver ner händelser, sådant han lägger märke till och saker han behöver undersöka och ta reda på mer om. Han har fusklappar för att kunna tyda folks ansiktsuttryck och i boken skrivs det ut med versaler (stora bokstäver) när Colin förstår vad det är människor uttrycker (IRRITERAD, VÄNLIG, MISSTÄNKSAM, FÖRVÅNAD).

Det visar sig att Colin är lite av en Sherlock Holmes. Han behöver ett system för att tyda den komplexa värld som en amerikansk high school innebär, och påbörjar arbetet genom att kategorisera skolkamraterna och ordna in dem i olika grupper. Systemet börjar lika det som man brukar se i filmer, där polisen sätter upp fotografier, trådar mellan olika personer och platser etc.

Det visar sig att Colin kommer att få nytta av det på ett annat sätt än för sin egen skull när det plötsligt händer något allvarligt och otäckt i skolans cafeteria; ett pistolskott brinner av och någon av skolungdomarna är den skyldige. Wayne Connelly blir anklagad men Colin vet av någon underlig anledning att han är oskyldig, men han vet ännu inte hur han ska kunna bevisa det. Under sitt detektivarbete får han vara med om mycket som han aldrig varit med om förut, saker han inte hade trott att han skulle kunna göra, känslor han inte hade en aning om att han kunde känna…Han kämpar för att bli tagen på allvar, gör en hel del till synes dumdristiga saker och får även en vän, något som ibland kan vara riktigt svårt för en person med Aspergers.

Boken har så många kvalitéer; den är underhållande, spännande, intressant och lärorik. Rekommenderas varmt!

Vill du veta mer om Aspergers syndrom? Besök Autism- och Aspergerförbundets hemsida.


I huvudet på Colin Fischer
Författare: Ashley Edward Miller och Zack Stentz
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor:
ISBN: 9789163872860
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *