Det handlar om dig

det handlar om digNär ett ungt hjärta längtar efter att få var en del av någon annans sfär och bli till i den andres ögon, är det bara inte så lätt. Varför faller någon för en person, som kanske inte är den enklaste att falla för? Jo, för att det finns något där, en klang som vibrerar ändå in till det egna längtande hjärtat. Två ensamma själar. Beskrivet i korta stycken. Vardagens tristess och så festens absurda overklighet med därtill hörande berusning, komna av både drycker och känslosvall.

Om att vilja, men att inte kunna. Om att våga närma, men ändå känna ett övermäktigt motstånd. Jaget är en flicka som är 15 år och som under en fest möter en jämnårig pojke. Han är lite svårmodig och fin och har en konkav bröstkorg och beniga höfter, tillika finns där ett spännande ryskt ursprung. Fysiken och det fysiska beskrivs så att det känns igenom bokens pärmar in till mitt erfarna hjärta. Det får mig att minnas att vara 15 år och den där känslan av otålighet och inväntan på att det riktiga livet ska börja någon gång.

Platsen är Stockholms innerstad och tidsspannet endast några månader. Det är slitsamt i hjärtat att känna, att vänta, att vilja vara nära någon. Vilsna hjärtan som dricker och som kysser fel och sedan turerna och känslorna som följer i spelet i förälskelsens dramatiska efterdyningar. Det gör ont när en skiljelinje uppstår mellan det fina som hänt och det som följer efter att ett litet steg åt fel håll tagits. Steget som får allt att falla sönder och ingen väg tillbaka verkar möjlig. Eller?

Tiden kanske läker och möten kan möjligen ske igen. Att tålmodigt vänta. Men är det värt det? Författaren Sandra Beijer, som sedan 2005 skriver i bloggen Niotillfem, är även utbildad copywriter. Hon debuterar här med en bok som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Barn, katt och hund klev över mig, alternativt la sig vid min sida och jag bara läste. Det är tidlös igenkänning och för mig också ålderslös. Språket har en slags poetisk klang mitt i de tydliga, klara och kännbart starka orden.


Det handlar om dig
Författare: Sandra Beijer
Förlag: Rabén & Sjögren (2014)
Antal sidor: 198
ISBN: 9789129690965
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

2 reaktioner till “Det handlar om dig”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *