Stolpe in

Stolpe inDet här är tredje boken i ”Bästa klubben”-serien och det är dags för killarna och tjejerna i ABK att spela i Derbycupen. I år vill de ta revansch på Ekeby som både killaget och tjejlaget förlorade mot i finalen föregående år.

Under ABK-killarnas första match står Ekebylaget och hejar på motståndarna, något som ABK stör sig något enormt på. De tycker till och med att det borde vara förbjudet, men deras tränare talar om för dem att man självklart får heja på vilket lag man vill.

När ABK-killarna sedan tittar på när Ekeby spelar match mot ett annat lag börjar de bete sig riktigt illa. De buar, viskar, skriker och när de tycker att domaren dömer fel blir det än värre – de börjar skrika ”Domarn är mutad, domarn är mutad…” Då dyker en av deras egna tränare upp bakom dem och ger dem en utskällning, sådär beter man sig inte! Tyvärr fortsätter några av killarna med dumheter, det går så långt som att det blir fara för någons liv till och med! Ska de vara modiga nog att erkänna att det gjort fel? Och vad blir konsekvenserna för barn som beter sig osportsligt och väldigt väldigt dumt?

Boken tar upp viktiga frågor inom barn- och ungdomsidrotten; hur är man när man är en bra lagspelare och även en bra motspelare? Vad är ok och vad får man inte göra och säga?

För att verkligen uppskatta den här bokserien bör man nog vara riktigt intresserad av och någorlunda insatt i fotbollens värld. För mig som inte är det blir det stundtals lite långtråkig läsning (i form av referat från matcherna). Jag gissar att det här är betydligt mer uppskattat av det fotbollsintresserade barnet; att referaten bygger upp en spänning så att barnet kan skapa sig en inre bild av hur matchen gått till. Så här kan det t.ex. låta:

”Och Ekeby slår en lyra mot mål. Jalle går upp och nickar ner den. Sachin sparkar hål i luften och bollen hamnar framför. Georg som tåar in den. Kvitterat.”

De svartvita illustrationerna är bra och stundtals humoristiska vilket lyfter bokens innehåll. Jag får sätta den i händerna på den fotbollstokige sonen och se om han tycker den är mer spännande än jag; skulle tro att vi har helt olika syn på den här boken han och jag.


Stolpe in
Författare: Magnus Ljunggren
Illustratör: Mats Vänehem
Serie: Bästa klubben (del 3)
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 89
ISBN: 9789163876967
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *