Flickan i drömfångaren

drömfångaren12 åriga Tess är arg och bitter på det mesta. Hon oroar sig för sin mamma som är så ledsen efter skilsmässan. Hon saknar sin pappa men är samtidigt arg på honom. Han slipper ju bo som dem, i en nedsliten lägenhet som de tvingats flytta till, i en håla som heter Falinge. Hon saknar även sin bästa kompis och att hitta sin plats i den nya klassen är inte det lättaste. När Tess mamma hänger upp en drömfångare på hennes rum så börjar oväntade saker att hända. För i drömfångaren finns en bild i plåt som föreställer en indianflicka, och som snart kommer att få stor betydelse för Tess och hennes liv.

Ingrid Jönssons romandebut för barn imponerar. Hon har skapat en fin vardagsskildring med magiska inslag. Vem vet egentligen varifrån man får hjälp och kraft när man behöver det som mest? I Tess fall blir det en vis och klok liten indianflicka, som inte tänker försvinna förrän hon funnit sin egen gåta, eller uppfyllt Tess innersta drömmar. Jag tycker författaren väver in pedagogik och livsåskådning på ett fint sätt vilket formar en riktig måbra bok. Det magiska håller sig hela tiden på en trovärdig nivå, det tar inte över och blir saga, utan för handlingen naturligt framåt. Det gillade jag starkt!

Tonen känns underhållande och lättsamt att läsa. Jag finner ett stort nöje i författarens sätt att formulera meningar och miljöbeskrivningar.

Det blåste. Vit molnrök drog fram som trasiga sommargardiner över himlen och det gick vågor i vattenpölarna på Konsums parkering.

Tess genomgår verkligen en förändring där hon inte bara kan hjälpa sin mamma ur sin depression men också där hon kan stå upp för sig själv mot de dumma på skolan. Handlingen bjuder på lösningar på problem. Ett slags förlåtande istället för att stanna kvar i livet och vara arg på allt som går fel eller arg på människor som sårat. Jag finner också omslaget som är illustrerat av Marta Leonhardt vackert och tilltalande. Kika gärna in på hennes hemsida – där har ni bilder att drunkna i. Så fina!

En rolig detalj att berätta om Ingrid Jönsson, är att hon har gått på Linnéuniversitet på en skrivarkurs som heter ”Att skriva barnlitteratur” hösten 2011. Hon fick 2012 års skrivar-stipendium som delas ut varje år av Saltkråkan AB och Astrid Lindgrens Näs. Det var just råmaterialet som hon utdelades detta fina pris och som sedan ledde till hennes första barnboksroman. Tidigare har hon gett ut Läsnovor – en novellsamling för mellanåldern.

En fin barnbok som jag rekommenderar varmt.


Flickan i drömfångaren
Författare: Ingrid Jönsson
Omslagsillustratör: Marta Leonhardt
Bokförlag: Beta Pedagog
Antal sidor: 147
Utgivning: Februari
ISBN: 9789186213565 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *