Resan till kungens rike

460Anna Andersson debuterar här med Resan till kungens rike, som faller under kategorin kristna böcker för barn- och ungdomar, och ges ut av förlaget Pärlan.

Handlingen: Torva räddas av kungen från ledsamhetens ö och kommer till en gumma, som blir hennes mormor och där hon får bo. När Torva har blivit piggare och frisk får hon ta hand om en hästen Ädelsten, som har sköra vingar, och som behöver all kärlek och omsorg. Men mormor blir sjuk och flyttar till Kungens rike. Inte lika lätt blir det för Torva, hon måste nämligen själv göra sin resa, och för att komma till pappa kungen får hon ta sig genom många världar. Troll, drakar och rädsla möter hon under vägen men hon har Ädelsten med sig, ett svärd och en särskild bok där hon kan söka svaren när tilliten sjunker.

Som ni kanske förstår finns här många kristna budskap och värderingar. Den är berättad på ett mjukt och kärleksfullt sätt. Det är insidan som räknas. Att kunna förlåta de som gjort ont. Att lita på kungen över alla kungar. Jag kan alltför få bibelska berättelser eller budskap för att göra någon jämförelse men visst kan man jämföra denna saga med en inre kristen resa för att komma närmare Gud. Men som skönlitterär saga ställer den till det lite för mig. Först och främst är jag inte så förtjust i berättarrösten som startar i början med jag-form och som duar läsaren.

Nu har det blivit dags för dig att höra min saga. Jag tror nog att du är från samma värld som jag.

Den närvarande berättarrösten försvinner efter något kapitel och Torvas berättelse tar över. Det är bara ibland som berättaren vänder sig till läsaren. Torva kommer alltså från sagans värld men det säger inte mig mycket. Jag undrar hela tiden vem hon egentligen är? Var kommer hon ifrån? Hur såg hennes liv ut innan hon hamnade på ledsamhetens ö? Varför måste hon göra den svåra resan och vad ska hon göra där i kungens rike? Men det kanske man inte behöver förstå. Det är själva resan som är viktigast.

IMG_5689

Jag tror författaren som också är bokens illustratör, har strävat efter enkelhet med de svart-vita bilderna i boken. De flesta är väldigt harmlösa och få men de passar fint in i handlingen. En mild och fin sagobok som passar bra vid godnattstunden.


Resan till kungens rike
Författare & illustratör: Anna Andersson
Bokförlag: Pärlan
Antal sidor: 133
Utgiven: 2013
ISBN: 978-91-87411-01-4 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *