jag, En

Jag En (2)Den här boken utspelar sig under 40 dagar. 40 dagar i 40 liv. 40 olika individer men ändå en och samma person. Hur kan det vara möjligt? Det blir verklighet i boken jag, En (på engelska heter den Every Day) vars story inte liknar någon jag läst tidigare. Jag funderade på hur David Levithan kom på idén till berättelsen, och efter lite nätsökande hittade jag hans sajt. Han berättar följande på sin hemsida:

When I started writing Every Day, there were two questions I wanted to answer – first, what would it be like to be a person who grew up without gender, race, sexual orientation, parents, friends, and all of the other things we usually classify ourselves by, and, second, what would it be like to be in love with someone who changed every day – would it be possible? I wrote the book to figure out what my answers were.

Boken börjar på dag 5994, vilket innebär att hen som kallar sig En är 16 år gammal. Varje dag vaknar En upp i en ny kropp:

Varje dag är jag någon annan. Jag är mig själv – jag vet att jag är mig själv – men jag är också någon annan. Det har alltid varit så här.

En är alltid i en ny persons kropp varje dag, är aldrig samma person två gånger och kan ta fram fakta om personen – men inte känslor. En måste försöka spela sin ”roll” så väl som möjligt för att inte förstöra eller skada något eller någon i det liv hen för tillfället lever. Eftersom En har levt så här så länge hen kan minnas är det inte så svårt att läsa av de personer som finns i personens liv, det brukar gå ganska bra så att ”lånet” av kroppen passerar obemärkt förbi. Men så vaknar En upp i Justins kropp; och när En träffar Justins flickvän Rhiannon händer något. Något stort och oväntat och otroligt. En blir förälskad.

Det är mycket som är oerhört komplicerat när En blir kär; kan man överhuvud taget förklara för en annan människa hur ens liv fungerar? Hen är olika personer varje dag, befinner sig på olika platser varje dag, har olika kön olika dagar och dessutom är ju Rhiannon redan upptagen! Men En kan inte släppa taget om Rhiannon…något som gör att hen tar en del risker i sitt annars så hemlighållna liv. En bestämmer sig dessutom för att berätta för Rhiannon om sig själv. Men hur förklarar man något såndant här? Hur bevisar man att det man säger faktiskt är sant?

Ett annat problem som En får att brottas med är att en av de personer som hen ”bott” i under en dag kommer hen på spåren och skickar e-post för att försöka få reda på vem hen är! Personen är övertygad om att hen är djävulen som tar människor i besittning. En borde strunta i det men kan inte heller helt släppa det…komplicerat är bara förnamnet på Ens liv!

Otroligt intressant och bra bok som jag varmt rekommenderar äldre tonåringar och även vuxna!

Boktrailer för jag, En:


jag, En
Författare: David Levithan
Förlag: X Publishing
Antal sidor: 336
ISBN: 9789185763306
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “jag, En”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *