Treo, Enis och en till

treo enisZebrorna Treo och Enis gör samma sak varje dag. Treo är less på det, hen vill göra något annorlunda. En dag när Enis går till affären kommer en zebra ut genom garderoben. Treo tror att det är Enis men det är i själva verket Minus (som inte avslöjar sig).

Zebrorna sätter igång att göra tokiga saker tillsammans. De leker häst, läser böcker bak och fram, häller oboypulver i badkaret och målar på husväggarna. Treo blir alldeles överlycklig av att få bryta den trista vardagsrutinen. Men när Enis kommer hem från affären uppstår en förvirrad situation för Treo. Hur ska de hantera det här?

Maria Nilsson Thores nya bok handlar som vanligt om vuxna djur som lever vardagliga liv i hus (läs gärna även de ypperliga böckerna Petras Prick och Bus & Frö på varsin ö). Jag gillar att djuren är mänskliga nog att leva i hus, men djuraktiga nog att inte ha kläder på sig. Det är även skönt med könsneutrala karaktärer.

Dock tycker jag att det är lite konstigt att Treo inte verkar reagera på att det var en främmande zebra som kommit ut ur garderoben? Själv skulle jag nog tycka att det var lite läskigt.

treo enis

Nilsson Thore är en av mina stora favoriter bland illustratörer och boken innehåller en mängd härliga akvareller.

En rolig detalj är att zebrornas namn står som tatuerade på deras armar. Det kan vara bra sätt för att hålla koll på vem som är vem…


Treo, Enis och en till
Författare & Illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN: 9789163876295
Antal sidor: 28
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *