Vad säger ett russin?

Omslagsbild: Vad säger ett russin?Vad säger ett russin? är en ny fin småbarnsbok av Anna Höglund.

Boken börjar på ett vänsterblad med frågan: ”Vad säger solen?” och svaret kommer på den motsatta högersidan med en bild på solen som säger: ”Äntligen morgon!”  På tjocka gräddvita blad upprepas så formeln ”Vad säger…?” sexton gånger och besvaras lika många gånger med text och bild på respektive högerblad. Inledningen knyts ihop med slutet med frågan ”Vad säger natten?” Däremellan ställs frågor om till exempel vad vardagliga föremål som barnvagn och fluga säger, men också vad de mer sällsynta lejonen och spökena säger.barnvagn

Trots få ord är texten genom sina frågor och svar flerbottnad. Tonen är lågmält poetisk, som frågan till solen och svaret den ger. Tonen är också humoristisk när grävskoporna säger: ”Gräv-gräv-gräv” eller när ett russin säger: ”Piiip”. Mer realistiskt känns det när näsan säger: ”Sniff-sniff” (här står bilden för humorn) och motorcykeln säger: ”Vröööööm”.näsan

Åldersmässigt  passar texten bra från strax över året till kanske treårsåldern. De äldre läsarna (två-treåringarna) uppskattar nog humorn i att rumpan säger: ”Prutt-prutt!”.

Jag tycker mycket om Anna Höglunds barnböcker och blir inte besviken den här gången heller. Teckningarna andas dåtid och är vackra och tilltalande i sina mjuka pasteller. Höglunds bild- och textsamspel är fantasifullt och knappast övertydligt. Bilderna av näsan som säger: ”Sniff-sniff” eller foten som säger: ”Stamp- stamp” uppmuntrar till dramatisering och högläsningen kan lätt göra barnet delaktigt.  Boken tål många omläsningar.

Läs Malin Molinders recension av Vad säger klockorna!  här.


Vad säger ett russin
Författare: Anna Höglund
Illustratör: Anna Höglund
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 37
ISBN: 978-91-29-68531-2
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

 

 

Författare: Evelina Breslin

Jag heter Evelina Breslin och om mig kan sägas att jag återupptäckte barnböckernas magiska värld en måndagskväll för några år sedan. Det var på en kurs i barn-och ungdomslitteratur på Lunds Universitet som jag förstod hur mycket barn- och ungdomsböcker fortfarande hade att ge mig. Måndagar blev under flera terminer veckans bästa dag! Sedan dess har jag begåvats med en bokälskande dotter (född i januari 2012) och dammsuger nu boklådorna på Malmö Stadsbibliotek i jakten på bra och roliga pekböcker och småbarnsböcker. När jag inte läser böcker för min dotter eller för egen del, läser jag kurslitteratur. Jag pluggar till bibliotekarie på Borås Högskolas distansutbildning och jag studerar också på Lunds Universitets Författarskola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *