Barnkolonin

Joel har precis slutat åttan och har hela sommarlovet framför sig. Men det kommer till stor del att bestå av att vara barnvakt till småsyskonen Max och Hanna som är tvillingar. Föräldrarna har köpt ett gammalt vandrarhem med tillhörande boningshus långt ute i skogen som de ska renovera och öppna upp för gäster så fort de bara kan. Joel och hans storasyster Agnes är inte direkt överförtjusta i hela grejen, de hade helst stannat kvar i stan om de hade fått bestämma.

Bokens omslag får en att förstå att det nog inte är något solig och glad berättelse; mulen himmel, mörker, en djurskalle och regn…kan det bli annat än kusligt? Det börjar med att Joel träffar en man vid vandrarhemmet som ber om hjälp med att laga en dörr. Joel får uppfattningen att mannen är en vaktmästare, men får inga svar på frågorna han ställer om vem mannen är. Det här är första men inte sista gången den underliga mannen dyker upp, men någon vaktmästare jobbar det inte där enligt Joels pappa…

I den till synes idylliska miljön kring vandrarhemmet, i bokskogen och vid sjön händer fler och fler konstiga saker. Men ingen mer än Joel verkar se eller höra det som händer. Barngråt, ett rum som är iskallt mitt i sommaren, en svävande ljusglob…Joel försöker berätta om sina upplevelser för föräldrarna men de har fullt upp med sitt. Vad är det egentligen som har hänt i den gamla barnkolonin? Vem ska tro på honom? Efter en tid är det inte bara han som råkar ut för otäcka saker; hans småsyskon försvinner spårlöst och polisen tillkallas…

Jag satt och läste den här boken när mina elever i åk 8 hade tyst läsning i klassrummet. Ibland hoppade jag till, ibland drog jag efter andan och mina elever undrade vad det var jag läste som var så spännande. Fiffigt sätt att locka ungdomar till läsning! Nu läser deras mentor den högt för dem och jag hoppas att de blir lika skraja som jag blev! Det här är en riktigt  bra sommarrysare som passar ungdomar i åldern 12-15  ungefär (kan med fördel läsas av personer i åldern 16-100 också!).

Hör författaren Kerstin Lundberg Hahn läsa ett stycke ur boken:


Barnkolonin
Författare: Kerstin Lundberg Hahn
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 240
ISBN: 9789129687279
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *