Promenad

Det är kväll och i soffan sitter en pappa och sover med en sagobok i händerna (eller är det en mamma, eller en morfar, eller? Det kan man inte riktigt veta). Vid fönstret står ett barn och spanar ut, och kommer på att det vore skoj med en kvällspromenad!

Runt i kvarteret går promenaden med den vuxne som inte ser alltför förtjust ut (snarare passar hen på att blunda så fort det är möjligt nästan). Barnet är däremot intresserat av husen och personerna som finns därinne, och den entusiasmen smittar av sig på läsaren tycker jag.

Vi får följa med på en rimmande rundtur där vissa fraser återkommer på vartannat uppslag; ”Lilla/Gamla/Smala (etc.) fönstret. Vem bor här? […] Ja! Nu vet jag vem det är.” På uppslaget efter presenteras en person och vi får veta lite om hen. Någon har fyllt sitt hem med vatten, en annan har kontakt med rymden och en tredje dansar disco.

Promenad uppslag

Variationen och fantasin flödar! Det är en riktigt härlig och rolig bok med påhittiga och detaljrika illustrationer. Jag blir faktiskt riktigt sugen på att ta en sån där promenad med min son (snart 7 år), en lite busig sådan som kanske sker när det egentligen är läggdags. Och lite ”förbjudet” är det ju att gå och kika in genom folks fönster, men tänk vad roligt att få fantisera ihop en liten historia om vem det är som bor där. Ja, det ska jag minnsan ta och göra när vädret blir lite behagligare att kvällspromenera i! Vill man inte gå ut på riktigt finns massor med hus att fantisera kring längst bak i boken.

Lotta Olsson och Maria Jönsson har samarbetat förut. Kanske har du läst någon av böckerna om hunden Morris? Eller ABC-boken Zucchini till en tax (länk till Barnboksprats recension)? Maria Jönsson är också den som har både skrivit och illustrerat böckerna om Spyflugan Astrid.

Barnboksprat har recenserat ett par av Astridböckerna (klicka på titeln för att komma till recensionen):
Spyflugan Astrid
Spyflugan Astrid flyger högt


Promenad
Författare: Lotta Olsson
Illustratör: Maria Jönsson
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 31
ISBN: 9789163872884
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *