Jag vill inte!

Jag vill inte!Dina och Isak har varit ett par ända sedan de gick i åttonde klass. Nu är de unga vuxna och bor ihop i en lägenhet. Enligt Dina är Isak underbar; han har ett härligt skratt, finaste ögonen, ger henne presenter och gör henne glad. Men ibland blir Dina osäker, för Isak säger konstiga saker. Redan här i det första kapitlet anar jag som vuxen att det är något som inte stämmer i Dinas och Isaks förhållande, och känslorna späs på när man fortsättningsvis läser att Isak inte hjälper till hemma, att han mest bara spelar och att han vill ha väldig kontroll på vad Dina ska göra och med vem.

En kväll när Dina kommer hem sent efter att ha pluggat blir Isak väldig arg. Han  är hårdhänt och har sen sex med henne mot hennes vilja fastän hon skriker att hon inte vill! Det här är första gången han gör henne illa, men tyvärr inte sista.

Dina mår dåligt och är rädd, och pratar med sin kompis Emma om vad som hänt. Emma får Dina att inse att det som hänt faktiskt är våldtäkt. Men kan man verkligen polisanmäla sin egen pojkvän? Vad kommer att hända då?

Böckerna från Nypon är väldigt kortfattade men de funkar bra för ungdomar som är läsovilliga. Ämnen som berör och skakar om och som väcker frågor. Många av böckerna, inklusive Jag vill inte! kan funka väldigt bra att använda i flera skolämnen; svenska, sex- och samlevnadsundervisningen m.fl. Arbestmaterial finns här.

Det är ett viktigt och känsligt ämne det här med våldtäkter i förhållanden. Läs gärna mer i artikeln ”Våld är inget tecken på kärlek” hos UMO (Ungdomsmottagningen på nätet).

Barnboksprat har tidigare recenserat två andra av Christina Wahldéns böcker som tar upp svåra ämnen på ett lättläst vis. Klicka för att komma till Ny här och Är det någon där?


Jag vill inte!
Författare: Christina Wahldén
Förlag: Nypon förlag
Antal sidor: 36
ISBN: 9789187221514
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *