Pistolen

I en engelsk stad någonstans bor de tre kompisarna Jonas, Binny och Kamal. I bokens prolog förstår man att det antagligen är någon av de tre ungdomarna som sitter häktad hos polisen. När sedan första kapitlet tar sin början kastas man direkt in i en actionfylld handling:

Vi stod på High Street och frös arslet av oss utanför Lahore Fried Chicken när vi hörde pistolskotten. Bang! BANG BANG BANG! Alla på gatan sprang för att ta skydd samtidigt som en svart, blank Mercedes susade förbi i hög hastighet.

En stund senare försöker alla förstå vad som hänt, och då kommer Mercedesen farande igen och ytterligare skott avlossas. Jonas följer bilen med blicken och ser att den stannar till och en man med en väska i handen springer från bilen in i en gränd för att tjugo sekunder senare komma tillbaka till bilen. Jonas blir nyfiken och drar en lögn för sina kompisar om att han ska titta förbi hos sin syrra; i själva verket letar han sig fram i den mörka gränden och hittar en väska som visar sig innehålla en pistol.

Det dröjer inte länge innan han avslöjat sitt ”fynd” för sina två kompisar, och eftersom våld och hot är en del av deras vardag (det finns ett rivaliserande gäng som kallas BMD i staden) får de för sig att de ska skrämma upp sina fiender med hjälp av pistolen. Men vad händer med dynamiken i deras egen lilla kompistrio när det finns ett vapen med i bilden? Det visar sig att en av dem blir ordenligt personlighetsförändrad och väldigt väldigt farlig – inte bara för BMD-gänget. Kan man verkligen lita på sina vänner i alla situationer?

En spännande och actionfylld berättelse med oväntade händelser. Eftersom man snabbt kastas in i handlingens hetluft kan boken säkert locka många läsovilliga och läsovana ungdomar till läsning.


Pistolen
Författare: Bali Rai
Förlag: Argasso
Antal sidor: 87
ISBN: 9789186579548
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *