Känn igen 25 däggdjur/träd/buskar

 

 

 

 

 

 

 

 

Bokserien om djur och natur i Björn Bergenholtz regi handlar nu om däggdjur och träd/buskar. Det är händiga små böcker med lättsam fakta och fina naturtrogna illustrationer. Ambitionen är att få barnen intresserade av de vanligast förekommande arterna inom vårt lands gränser och därefter är förhoppningsvis intresset väckt för dem att vilja veta mer och i slutet av varje bok kommer skaparen av böckerna med fortsatta lästips. Sympatiskt!

Våra mest frekventa däggdjur i Sverige, får sin lilla beskrivning i Känn igen 25 däggdjur. Många är förvillande lika men tydliga skillnader finns om vi lär oss se dem. Nyfikenheten väcks obönhörligen på att någon gång få se en hemlig bäver eller varför inte en vandrande varg? Andra djur som får sig en lättfattlig beskrivning är: igelkott, skogshare, fälthare, kanin, vildsvin, älg, rådjur, ekorre, lodjur, räv, vessla, mård, utter, fladdermus, näbbmus, mus, råtta, sork, mullvad, grävling, björn, knubbsäl och gråsäl.

I Känn igen 25 träd och buskar beskrivs på ett enkelt sätt i ord och bild hur vi kan känna igen vanliga träd och buskar i vår omgivning. Det är detaljerna som avgör skillnaderna och faktabeskrivningarna är inte svåra att ta till sig. Det är bara för barnet att sedan ge sig ut och botanisera bland blad, barr, nötter, frukter och kottar.

Förutom hjärtformade lindens blad möter vi: ek, pil, sälg, ask, asp, bok, hassel, al alm, björk, lönn, rönn, oxel, kastanj, hägg, syren, slån, fläder, vildapel, sötkörsbär, en, lärk, tall och gran. Att aspen verkligen darrar som ett asplöv sig bör, har vi här hemma redan sett med egna ögon runt husknuten. Det kändes både vackert och lite komiskt.

Språket är skrivet med lite humor och ”visste du”-ton. Det är bara att kolla av barnets intresse och välja bland de åtta som finns ute nu. Tre till: Känn igen 25 myror och andra småkryp och Känn igen 25 strandfynd och Känn igen 25 pyssel är att vänta till våren 2013.


Känn igen 25 däggdjur
Författare & illustratör: Björn Bergenholtz
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129680669
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Känn igen 25 träd och buskar
Författare & illustratör: Björn Bergenholtz
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129676099
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

5 reaktioner till “Känn igen 25 däggdjur/träd/buskar”

  1. Om de här böckerna hade funnits när jag var liten så är jag säker på att de hade blivit mina favoriter!

  2. Ja, de hade tilltalat mig med som barn. Och de gör det nu med! Just att det är tydliga bilder tillsammans med hanterbar personlig faktatext, gör att det känns överkomligt att ta in. Faktiskt att jag lärde mig saker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *