Spökhuset

Det börjar bli ganska gott om barndetektiver i den svenska barnboksvärlden nu, Emil Wern är ett av de senaste tillskotten. Anna Jansson har nu skrivit den åttonde boken om sonen till polisen Maria Wern (som hennes kriminalromaner för vuxna handlar om, läs mer om dem här).

Emil, hans lillasyster Linda och deras mamma Maria bor i Visby på Gotland. I Spökhuset beger sig familjen + Emils kompis Ubbe till paret Hartman som ska vara barnvakt till Emil och Linda. På dagen åker de skridskor på Tingstäde träsk (som är en sjö) där de träffar på en kvinna vid namn Hedvig som Hartman känner sedan tidigare. Hedvig berättar att hon inte kan bo kvar i sitt hus längre på grund av att det spökar! Tomas Hartman, som är polis till yrket, förklarar att så länge ett brott inte begåtts kan polisen inte hjälpa Hedvig. Ubbe tycker att det låter som ett solklart fall för Emils detektivbyrå!

Emil, Linda och Ubbe bestämmer sig för att tillbringa en natt i huset där det spökar. Två inneboende finns också i huset, båda ganska mystiska personer som nästan genast hamnar bland de misstänkta (Emil är övertygad om att det finns en naturlig förklaring till det som händer). Den ena heter Sigrid Scoop och är programledare i ett tv-program som heter ”Andarna på loftet”, den andra är fotografen Nikon Hasselblad som är besatt av UFOn. Emil ser till att på ett finurligt sätt få bådas fingeravtryck för de kan ju vara bra att ha framöver.

De tre barnen ska sova i Hedvigs rum, så de intar sina platser och väntar…genom dörrspringan ser de hur kökslampan plötsligt slocknar, och nästan samtidigt ser de något vitt som flyger genom rummet och in bakom garderoben…och ännu läskigare ska det bli…

Det finns många misstänkta till en början, men vem som är skyldig får du veta när du läser boken. Emil Wern-böckerna är deckargåtor på en alldeles lagom nivå vad gäller spänning och längd på berättelse, sonen (6½ år) tycker att det är bra när det inte tar en evighet att få reda på hur det går i de mysterier som vi läser.


Spökhuset
Författare: Anna Jansson
Serie: Emil Wern – detektiv (del 8)
Illustratör: Mimmi Tollerup
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 78
ISBN: 9789129677355
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *