Efterlysning: böcker om föräldrar som inte mår bra

Vi fick ett mail med frågan om vilka böcker som kunde vara lämpliga att läsa för en treåring vars förälder är inlagd på psyikiatrisk klinik.

Själv kan jag inte komma på någon, utom möjligen Världens mamma och en katt som handlar om någonting som åtminstone tangerar ämnet, en mamma som har cancer och inte orkar som hon brukar. Ni eminenta läsare kanske kan bidra med fler tips?

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Barnböcker läser jag med mina barn Ava och Sander (födda 2008 och 2012), ungdomsböcker läser jag helt och hållet för min egen skull. Jag tycker att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags arbetar jag som systemutvecklare på ett konsultbolag. Jag tycker det är roligt med webbutveckling och det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

9 reaktioner till “Efterlysning: böcker om föräldrar som inte mår bra”

  1. Jag tipsade personligen om Stina Wirséns Vem-böcker. Jag tror barn har stark anpassningsförmåga till svårigheter men att de kanske behöver hjälp att uttrycka sig ibland. Vem böckerna uttrycker starka känslor som döden, ilska, avundsjuka, rädsla osv. och är även åldersanpassad till små barn. Att läsa en sådan bok med ett barn kan göra att de börjar prata om sådant som ligger dem närmast. Så mitt tips till sådana här små barn är just Vem-böckerna av Stina Wirsén.

  2. Jag läste precis Ibland regnar det av Malin Anclair, illustrerad av Mimmi Tollerup-Grkovic. Den handlar om en flicka vars mamma är bipolär vilket inte uttrycks i texten men ibland har mamman bra dagar och ordnar picknick, åker och badar och är jätteskojig. Ibland har hon dagar när hon bara ligger i sängen och vill ingenting. Rekommenderas!

  3. Shaun Tan: Det röda trädet. Nästan ordlös men med fantastiska bilder som slutar hoppingivande.

  4. tack för alla tips, gav honom vem böckerna och han har öppnat upp sig och vill läsa dem varje kväll

    tack snälla igen

    / M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *