Havet (Legenden om Tann 6)

Legenden om Tann tar oss med till fantasilandet Unadan. Det här är den sjätte boken om dvärgen Tann (Tanarog) och jag kastas rätt in i en för mig obekant fantasyvärld eftersom jag inte läst någon av de tidigare böckerna. Egentligen är jag en sån person som vill läsa serier från bok ett, men ibland får man frångå sina principer. Barnboksprats Emma Lindström har tidigare skrivit om de fyra första delarna i serien: läs hennes recensioner av del 1 och 2, del 3 och del 4.

Jag gillar fantasy som genre, men har inte direkt läst något som riktar sig till så unga läsare. Som ofta i en bok där författaren skapat en fantasivärld finns en karta över världen att titta på innan man kommer till själva texten. Det finns också en innehållsförteckning och en prolog. Kapitlen är korta vilket gör att boken lämpar sig väl för ovana läsare eller för högläsning. Trots prologen känner jag att det hade varit trevligt att få följa Tann från första boken, och om barnen blir nyfikna tänker jag låna hem de fem första böckerna från biblioteket.

Jag gillar det jag läser; jag tycker om vänskapen mellan Tann och den stora eken Bladhus, jag tycker om att läsa om Tanns längtan efter skogsflickan Aina som han har lämnat bakom sig, och jag tycker att de båda vännernas lilla äventyr på väg mot havet är lite småspännande. I tidigare böcker har Tann tydligen träffat på ett monster som kallas Dräparen och ett yxgalet troll vid namn Ztark, dessa två dyker upp även i denna bok. Den roligaste karaktären i den här boken är dock en enorm maktgalen gran som blir så arg för att Tann och Bladhus finns i hans skog att han börjar jaga dem. Under resans gång kan Tann inte sluta tänka på Aina…varför tyckte inte hennes mamma om honom?

Aina, som man också får följa lite då och då i boken, befinner sig långt bort från Tann men har återförenats med sina föräldrar som tydligen har varit borta. Hon försöker berätta om sin saknad efter Tann och vill dela med sig av sina upplevelser som hon haft tillsammans med honom, men mamman vill först inte lyssna. Hon tinar dock upp efter ett tag, och börjar förstå att den trångsynta idén om att skogsfolk och dvärgar inte ska beblanda sig med varandra kanske måste ändras…

En fin liten fantasybok som innehåller spänning, vänskap, kärlek och en hög knasiga karaktärer. Jag kan tänka mig att läsa mer om Tann.

Läs författaren Niklas Krogs egna tankar om Havet här.


Havet
Serie: Legenden om Tann (del 6)
Författare: Niklas Krog
Illustratör: Johan Egerkrans
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 120
ISBN: 9789132161124
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Havet (Legenden om Tann 6)”

  1. Jag och sexåringen har precis börjat på den här serien. Helst ville han börja med del 4 för att den hade coolast omslagsbild men efter lite övertalning från mig och storebror insåg han poängen med att börja från början. Vi turas om att läsa för varandra på kvällarna och har kanske hunnit halvvägs än så länge. Äventyret är precis i sin linda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *