Alla vill ha ett bo

En faktabok om djur i vår svenska närhet som direkt fångade mig och mina barn. Jag känner att vi här hemma gillar när det är fakta som är lätt att till sig och till det uppskattar vi fina och roliga bilder, precis som denna bok bjuder på. Den sagostund som inträffar vid kvällningen innehåller med fördel inte de allra tyngsta böckerna. Vid just detta tillfälle är lättsammare text att föredra, för annars somnar föräldern och inte barnet! Det som dock kan hända vid en uppläsning av en faktabok är att det blir en del avbrott för frågor, svar, lite skratt och vidare funderingar. Det hände vid Alla vill ha ett bo och det resulterade i att barnen kommenterade genomgående under läsningen och vi kom in på idéer och andra spår och så tillbaks till boken igen. Vissa gånger passar en sådan saga, om alla är med på det.

Detta är den andra boken med temat ”Alla vill”. Tidigare har utkommit Alla vill ha mat.
I Alla vill ha ett bo får vi följa barnen Daniel och Sara som går på upptäcktsfärd efter några djurs olika boendeformer. I kikarsikte ser vi tio olika bon: Men vem bor var? Följande djur får vi möta: fladdermus, svala, bi, orm, padda, gråsugga, ekorre, myra, mus, humla. I varsitt uppslag får vi se var de bor och hur boet blev till, och om vi kan hjälpa till att antingen bygga ett bo eller bidra med material och plats. 

På varje sida där en djurart presenteras så finns antalet djur i en tydlig siffra och själva djurnamnet i versaler. Boken ger ett strukturerat och ett medvetet pedagogiskt intryck. Tilltalet är direkt och uppmaningar och frågor dyker upp här och var och på slutet återfinns en liten repetition av det barnet kan ha lärt sig. Tre uppmaningar/frågor återkommer under varje djurpresentation och de lyder: Hitta bon! Komma nära? Bygghjälp!

Under avsnittet om möss så får vi tipset om att skaffa en ”levandefälla” om den lilla musen flyttat in i ett hus. Barnet kan ge den fångade musen en bit äpple och prata med den en stund och sedan släppa ut den i skogen där den lycklig kan skutta iväg mellan snåren. Precis min melodi, inget slentrianmässigt dödande när oönskade djur av olika slag dyker upp. Små uppmaningar flikas också in om att vara försiktig och att inte störa vissa av djuren. Djur är olika och för vissa djur kan störningsmoment vara en katastrof. Men inga pekpinnar, utan med en varm och humoristisk ton i både text och bild. Barnet uppmanas att inte vara rädd för naturen – utan att vara rädd om naturen.

I verkligheten är flera av djuren mat åt andra djur och sista sidan visar på detta med en liten släng av morbid humor. En bok perfekt för mindre barn, men min 10-åring smög sig in bredvid småsyskonen och hade lika roligt hon. Vi fick nog alla lite nya tankar om hur och var djur bor och så fick vi en längtan till att se djuren på riktigt förstås!


Alla vill ha ett bo
Författare: Grethe Rottböll
Illustratör: Anna-Karin Garhamn
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
Antal sidor: 28
ISBN: 9789163869792
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

5 reaktioner till “Alla vill ha ett bo”

  1. Roligt att det kommit en ny bok i Alla vill-serien! Jag skrev om Alla vill ha mat när den kom och uppskattade precis som du den fina respektfullheten som genomsyrar dessa böcker. Den här ser lika trevlig ut!

  2. Alla vill-böckerna är en ny mycket trevlig bekantskap för mig. Ska genast leta upp den första boken. Det vore roligt med fler böcker i serien. Vem vet?

  3. Låter som en bok min 8 åring skulle älska. Hon brukar sitta och skriva av fakta om djur, natur, planeter och annat från internet. Tror barn i den åldern riktigt slukar fakta och den här barnboken såg ju så trevligt ut också. Vill ha den själv :0)

  4. Tack Anna-Karin!
    Och Sanna, din dotter hade definitivt gillat boken jag recenserat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *