Tummelisa

Charlotte Gastaut har på ett fantastiskt vackert sätt illustrerat H.C. Andersens berättelse om Tummelisa. Hennes illustrationer känns igen från boken Fannys fantastiska resa som är en nästintill magisk bok.

De flesta känner till historien om den lilla flickan Tummelisa som blir bortrövad av en padda och som flyr genom naturen och från djuren tills hon tas om hand av en sork. I en av sorkens gångar under jorden finner hon en skadad svala som hon börjar sköta om. Men en mullvad vill ta henne till sin fru och Tummelisa befarar ett evigt liv i underjordens mörker.

Gastaut har verkligen piggat upp denna gamla saga genom nästan självlysande färger och trollska mönster. Charlotte Gastaut läste som liten sagor om/med Tusen och en natt, John Bauer och Elsa Beskow och det märks, även om hon hon givetvis har en helt unik illustrationsstil.

Sagan berättas på ett avskalat sätt utan omodernt språk som ofta annars förekommer i gamla klassiska sagoböcker. Boken är en fröjd för ögat och en spännande resa att ta med sina barn på.

Och bladet flöt bort med Tummelisa nedför ån

Tummelisa
Författare: H. C. Andersen
Illustratör: Charlotte Gastaut
Förlag: Rabén & Sjögren (2012)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129681192
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Tummelisa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *