Tesslas pappa vill inte

Nu har det kommit en uppföljare till Tesslas mamma vill inte. Den heter förstås Tesslas pappa vill inte. Min första tanke var: toppen att pappan också får en bok! Sen blev jag lite tveksam. Pappan har kostym och fokus är på att han ska gå till jobbet. Mamman har i sin bok vanliga kläder och boken handlar om att gå hem och sköta kvällsbestyren. Kunde det verkligen vara så att Olika förlag, av alla förlag, trillat i fällan att visa stereotypa föräldrar?

Nja. Det kan väl diskuteras, förstås, för det stereotypa finns ju där, men det utmanas ganska hårt också. Jo, pappan är kostymklädd, men boken bjuder på en bild av den kostymklädde mannen som vi aldrig sett honom förut. Här är en man som vill ha hårspännen och glitter, inte bara i fem minuter under en lek, utan som faktiskt går pyntad till jobbet.

Boken följer exakt samma mönster som sin föregångare (läs mer här). Det är omvända-roller-komik som gäller och texten är hårt hållen till sin mall. Och på slutet blir det mys. Ett koncept som funkade då och funkar nu, även om det krävs en del inlevelse av uppläsaren för att texten inte ska låta enformig.

Även i denna bok får Tessla förbli en unikaraktär som kan vara pojke eller flicka eller ingetdera om man så vill.

Jag tror att många barn kommer att skratta åt denna knasiga pappa!


Tesslas pappa vill inte
Författare: Åsa Mendel Hartvig
Illustratör: Caroline Röstlund
Förlag: Olika förlag (2011)
ISBN: 9789185845781
Antal sidor: 28
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

2 reaktioner till “Tesslas pappa vill inte”

  1. Ja, den här gången busar vi med stereotyper!
    Mamma vill inte gå hem. Pappa vill inte gå till jobbet!
    Det stämmer att vi brukar välja att bara visa det olika som ett sätt att intergera det i det accepterade (som t ex rosa på en han, eller andra familjeformer etc etc).
    Men då det fortfarande är så att småbarnspappor jobbar mest av alla, och då all statistik visar att mammor tar mer ansvar för hus å hem – ja då kan manbehöva busa med stereotyper på det här sättet. Tycker vi :)
    Men – böckerna är ju mest roliga upprepningshistorier i en tvärtomvärld, med tanken att som du skriver: locka till skratt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *