Välkommen hem och att låna e-böcker

Sara kommer hem till Luleå efter ett utbytesår i London. Allt är samma, fast ändå inte. Värst är det med Mattias. De har känt varandra sedan de var små och lagom tills utbytesåret började närma sig blev de ett par. När Sara åkte dumpade hon Mattias och nu verkar han inte särskilt pigg på att de ska vara vänner igen. Men hur är man inte kompis med Mattias? Och om man inte är kompis med Mattias, då kan man ju inte vara kompis med hans tvillingsyster Bella heller. Eller Hanna, som är också är med i det gänget. Vad gör man då? Man kanske gör något helt knasigt, som att börja på jujutsu fast det inte alls är ens grej. Och där kanske den där irriterande killen som man råkar vara granne med också går. Och så kanske han visar sig vara lite mindre irriterande än man först trodde. Och så kanske man plötsligt obsessar väldigt mycket om två helt olika killar…

Åh. Johanna Lindbäck sliter fram den där vilsna lilla tonåringen jag en gång var från någonstans djupt i mitt innersta. Jag har varit utbytesstudent och även om det som händer Sara inte liknar det som hände mig finns det ändå mycket jag kan relatera till. Det är knepigt att komma tillbaka och det är väldigt mysigt att läsa någon annans upplevelse av det jag själv varit med om. Och man behöver säkerligen inte ha varit utbytesstudent för att hitta igenkänning i den här berättelsen, det finns så mycket annat som fångas träffsäkert av den engagerande berättarrösten.

Välkommen hem är en riktigt bra ungdomsbok och Johanna Lindbäck bevisar än en gång att hon tillhör Sveriges mest läsvärda ungdomsförfattare.

Jag läste boken som e-bok med bonusmaterial. Johanna Lindbäck har promenerat runt i Luleå och bestämt sig för vilka hus hennes karaktärer bor i och var de rör sig. Till extramaterialet hör bilder på viktiga platser. Det är lite roligt, men fast jag tittade på bilderna i början av läsningen skapade jag mig ändå helt egna bilder av hur miljöerna såg ut.

Jag tycker det är toppen att förlagen satsar mer och mer på e-böcker även för yngre läsare. Att ge ut en ungdomsbok, som bara består av text, i e-format är förstås inte konstigare än att ge ut en vuxenroman på det sättet, men e-boksvarianter av bilderböcker blir ofta appar i stället. Jag har bara testat en mer traditionell e-bilderbok med min dotter, men det funkade bra att läsa den i all sin enkelhet också. Men jag måste nog ändå säga att det är viktigare för mig att ungdoms- och vuxenböcker finns som e-böcker, det vill säga böcker som jag brukar bära med mig för att läsa när tillfälle ges och som jag oftast bara läser en gång och därför inte behöver ta upp dyrbar plats i bokhyllan. Däremot ser jag inte extramaterialet som någon selling point för e-boksversionen.

Det som är synd med e-böcker är förstås att de är så dyra. Jag förstår rent intellektuellt att det inte är den fysiska bok-artefakten som egentligen kostar pengar, men ändå känns det som att man får något av mer värde när man köper en pappersbok. Jag behåller inte mina e-böcker, de varken står i en bokhylla och får ihågkommande blickar eller skänks till en vän eller skickas ut på bookcrossing-äventyr. De är bara ettor och nollor och *poff* så är de borta när jag tryckt delete.

Därför lånar jag gärna e-böcker på bibliotek. Det funkar ju kanonsmidigt! Jag drog mig för det ett tag eftersom jag inte visste om jag skulle kunna få över låneböckerna i min Android-telefon (jag ser exakt noll värde i att kunna läsa på datorskärmen), men det visade sig vara riktigt enkelt (åtminstone om man har Windows). Du måste ha lånekort på ett bibliotek och detta bibliotek måste ha den bok du vill låna. Här kan du se vilka bibliotek som har Välkommen hem. Då är det bara att logga in med ditt bibliotekskortsnummer och pinkod, ladda ner boken till Adobe Digital Editions (som man alltså måste installera) och föra över till telefonen. Jag följde dessa instruktioner. Ja, okej, lite meckigt är det allt, men när man väl fått ordning på det, är det busenkelt att låna e-böcker alldeles gratis!


Välkommen hem
Författare: Johanna Lindbäck
Förlag: Rabén & Sjögren (2011)
ISBN: 978-91-29-67930-4 (e-bok), 978-91-29-67654-9 (pappersbok)

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Välkommen hem och att låna e-böcker”

  1. Och nu har jag lärt mig att man faktiskt inte ens måste gå via Adobe Digital Editions på datorn. Det går att lägga till Elib som en egen katalog i Aldiko och låna direkt till appen (Android, men motsvarande går säkert på andra plattformar också). Man måste fortfarande ha lånekortsnummer, pinkod, Adobe-id och lösenord, förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *