Trycka upp böcker för eget bruk

Ofta slår det mig att mina barn har för många leksaker. Denna tanke dyker särskilt upp i slutet av januari och i mitten av april, vilket skulle kunna bero på att det är då som mina barn fyller år. Däremot är det sällan som jag tänker i negativa banor kring barnbokshyllornas ständiga utökning. Och något som jag verkligen glatt mig över att ge mina barn är de tre böcker som jag själv gjort till dem. Har du kanske också funderat på att ge bort en egengjord bok i present? Då är det här inlägget något för dig.
Klicka för större bild

Min första bok heter Oros i Underjorden. Den handlar om ett barn som är fast i en verklighet med avgaser, fabriker och kalla sinnen. Men hon längtar till en plats där alla bryr sig om varandra och där det är vackert och grönt och där hennes pappa och mamma finns. Plötsligt en dag faller hon ner i Underjorden och påbörjar sin resa mot, och därmed även en kamp för, den där fina världen.

Bilderna till den här boken tog mig ungefär ett år att göra. De är gjorda på akvarellpapper med akvarellpennor och streckade konturer. Jag satte samman boksidorna i ett bildbehandlingsprogram och gjorde sedan om dem till pdf:er. Därefter framkallade jag boken som en fotobok. Jag använde Ifolors tjänst och valde där boktypen Deluxe Book, liggande A5.

Klicka för större bild
Klicka för större bild

Boken känns som vilken annan bilderbok som helst och den håller god kvalitet. Den är läst riktigt många gånger och har inte gått sönder.

Klicka för större bild

Total pris blev ungefär 350:- inklusive frakt då jag beställde boken.

 

Klicka för större bild

Min andra bok är en kapitelbok på 130 A5-sidor inklusive ca 30 bilder. Också det här är en bok om underjorden och om att vilja finna en annan verklighet. Den handlar om Liv, som tillsammans med sin råttkompis rymmer från en cirkus. Hon ger sig av på en resa för att finna en märklig salt stad med ett djupt hål i. Hon hinner möta flera platser och många härliga människor. Petri som hon möter i sockerstaden och som följer med henne på resan, Marko, mannen med solskensleende och stor mustasch och som spelar magisk dragspelsmusik. Men hon kan inte glömma sin bästa vän från cirkusen, trolldamen Inna, som stannade kvar för att rädda cirkusens sorgsna elefanter.
Här har jag skrivit om boken tidigare:
Det bidde ingen bokklapp

Först försökte jag få den här boken tryckt hos Vulkan, men beställ inte böcker från dem! Jag betalade 342:- i förskott för 3,5 månader sen och någon bok har inte dykt upp. De svarar inte heller på mail.

Eftersom jag inte så gärna ville vänta på boken längre provade jag ett nytt företag, som heter Books on Demand. Resultatet blev jättebra. Det är bra kvalitet på boken och den är väldigt snygg. Det var också relativt billigt. Då jag skulle beställa fungerade inte den svenska sidan, så jag beställde från Tyskland och summan blev (inklusive frakt) 17,39 euro (ca 155 SEK). Men det finns två nackdelar med Books on Demands tjänst. För det första måste man godkänna ett fyra sidor långt avtal kring bokutgivning, även om man bara vill trycka upp en bok till sig själv. Hos Books on Demand kan man nämligen välja att få hjälp med att sälja sin bok till allmänheten och denna försäljning regleras i avtalet. Det står förvisso att flera av punkterna inte gäller för böcker för eget bruk, men det känns ändå lite olustigt att tvingas godkänna ett avtal med en massa text om överlämnande av rättigheter till en bok. För det andra tar Books on Demand ut en avgift för att ha bokens textfil lagrad på sin server. Denna avgift är 20:- per månad och avgiften märks inte ut särskilt väl, vilket gör att risken att missa att den är ganska hög. Det kan således blir så att bokfilen ligger kvar i flera månader tills det blir dags att betala en totalsumma för lagringen. Det man måste göra om man beställer en bok är därför att direkt meddela att man vill ta bort bokfilen från deras server.

Det är alltså väldigt svårt att hitta bra ställen att trycka upp enskilda exemplar av en kapitelbok. Det finns en massa hemsidor för att beställa enskilt exemplar av fotoböcker och några hemsidor om man vill trycka upp flera exemplar av en svartvit kapitelbok, men just att trycka upp enskilt exemplar av svartvit kapitelbok är klurigare. Så om du har ett bra tips får du gärna skriva en kommentar.

Klicka för större bild
Klicka för större bild
Klicka för större bild

Klicka för större bild

Slutligen vill jag berätta om en bok som jag gav till min son när han fyllde 4 år. Sagan heter Berättelsen om när Fjodor mötte Laika och möter läsaren med en legend om en vit varg som länge strövat ensam och som inte räds någonting alls. Men framförallt möter vi Fjodor och hans bror Lev och den lilla vargungen Laika. Fjodor och Laika möter varandra en kall vinterkväll. Fjodor hittar den lilla vargungen stelfrusen och stilla i snön. Fast besluten att rädda den lyfter han upp den och värmer den med kärlek och en virkad filt. Men det är något skumt i görningen. Hur kunde den lilla vargen ligga där helt ensam i snön?

Idén att göra den här boken kom lite väl kort innan min sons fyraårsdag. Ett par veckor innan födelsedagen fick han syn på en liten gosedjursvarg som han blev stormförtjust i. Under vinterns jakt har det pratats mycket om vargar hemma hos oss. Jag har själv vuxit upp i en trakt där fruktansvärda varghistorier levt vidare till nutid.  Visst kan vargar vara läskiga och att vara ett djur som är svårt att kontrollera av människor har ju visat sig vara ödesdigert. Men eftersom vargar också är fina och fascinerande djur tycker jag att de kan vara värda en motsatt gestaltning då och då. Så jag satte igång med målandet och skrivandet. På grund av den knappa tiden fokuserade jag på karaktärerna enbart. Bakgrundsbilder gjorde jag med hjälp av enklare illustrationer och fotografier. Jag letade igenom mina bildmappar på datorn och hittade en del fina vinterbilder. Jag bad också min mamma att fotografera det gamla vedspisförsedda kök som de har i sin drängstuga. Illustrationerna är gjorde med akvarellfärger.

Fjodor håller Laika

Den här boken visste jag att jag inte skulle hinna göra som fotobok och bestämde mig istället för att montera ihop den i ett fotoalbum. Jag framkallade alla bilder tillsammans med texterna som fotokopior i formatet 15x15cm (hos Crimson). Därefter köpte jag svart album, mönstrade papper samt metalldekor på Panduro.

Klicka för större bild
Klicka för större bild
Taigatrast och övergiven vargunge

*

En viktig detalj är att tillägna ditt barn boken

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

7 reaktioner till “Trycka upp böcker för eget bruk”

  1. Äsch vulkan e kasst säger du… Jag som just håller på o hjälper en 9onde klass att trycka sin novellsamling, tänkte använda vulkan men får kanske tänka igenom det. Hmm

  2. Cajsa: Det har ju förmodligen inte gått lika illa för alla som använt Vulkan. Men något krångel har de ju. Det är även väldigt krångligt att lägga upp pdf-filer via sidan samt att göra ett eget omslag, det senare verkar i princip omöjligt att göra.

    Hundöra: Jag är självlärd, men kommer nog att gå en kurs någon gång när jag får tid. Det hade varit riktigt roligt att lära sig mer om akvarellteknik.

  3. Jag har också dåliga erfarenheter av Vulkan. Det funkade inget vidare när jag försökte ladda upp min bok och jag fick massor av märkliga fel trots många försök utspridda över tid (minns inte exakt vad det var nu, men jag kom en bit i processen och sen gick det inte längre). Mailade kundtjänst, fick aldrig något svar, gav upp.

  4. Hej.
    Jag skulle vilja påpeka att books on demand är ett svenskt företag som finns i visby. Bod.se är ett tyskt företag och heter just bod. Books on demand’s sida är http://www.books-on-demand.com.
    Mvh Liza

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *