Bokstatistik och trender 2010

Svenska Barnboksinstitutet håller varje år en Bokprovning och sammanställer trender, tendenser och statistik för barn- och ungdomsbokutgivningen.

Några av betraktelserna för 2010:

  • Med 1663 utgivna titlar minskar utgivningen för andra året.
  • Utgivningen av svenska böcker ökar och översättningarna minskar.
  • Bilderbokstrender: 50-talsnostalgi och rutiga golv.
  • Bokserier med återkommande karaktärer är populärt.
  • Etnisk mångfald börjar så smått ta plats i barnboksvärlden.
  • Deckare är hett när det gäller kapitelböcker.
  • I ungdomsböckerna skildras ofta dystopier.
  • Känsliga killar kommer in mer och mer i ungdomsböckerna.
  • Debutanter står för 19 % av de svenska första upplagorna.

» Läs rapporten här! För det här var förstås bara lite av allt.

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Barnböcker läser jag med mina barn Ava och Sander (födda 2008 och 2012), ungdomsböcker läser jag helt och hållet för min egen skull. Jag tycker att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags arbetar jag som systemutvecklare på ett konsultbolag. Jag tycker det är roligt med webbutveckling och det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *