Tema Lättläst

Under inte mindre än två veckor fokuserar vi helt och hållet på lättläst här på Barnboksprat. Vi kommer att bjuda på fotboll och kärlek, krigare och spöken, jakt och vilda västern, skidåkning och vikingar, monster och skrivtips i en salig blandning.

Det finns olika typer av lättlästa böcker. Så kallade ”läsa-själv-böcker” vänder sig till barn som håller på att lära sig läsa och handlar om vardagsnära situationer som lågstadieelever kan ta till sig. Äldre barn och ungdomar med lässvårigheter behöver en annan sorts böcker. De ska vara lika lätta att läsa, men utan att uppfattas som barnsliga. De måste handla om mognare huvudpersoner och vuxnare ämnen.

Det finns flera förlag som specialiserar sig på lättläst litteratur:

Lättlästa böcker kan utgöra vägen in i en till synes otillgänglig värld av läsning. Är läsningen för svår är risken stor att man ger upp. Då behövs bra böcker som både har engagerande handling och lättillgängligt språk.

Välkommen tillbaka hit under veckan för att ta del av riktigt många inlägg om lättläst!

PS: Det är förstås Malin Skals som gjort den fina Tema Lättläst-loggan!

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Barnböcker läser jag med mina barn Ava och Sander (födda 2008 och 2012), ungdomsböcker läser jag helt och hållet för min egen skull. Jag tycker att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags arbetar jag som systemutvecklare på ett konsultbolag. Jag tycker det är roligt med webbutveckling och det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *