Vem är tjuven Mirjana?

Mirjanas föräldrar har en pizzeria. En dag kommer farbror Mirko med en stor guldklocka i present, som han ställer på en hylla i restaurangen. Mirjana tycker att guldklockan är jättefin. Men vem är tjuven som stjäl guldklockan? Är det Toktanten som varje dag kommer dit för att äta Quattro Stagioni?

Boken är som ett fyrverkeri av färger och mönster. Karaktärerna är härligt illustrerade och jag gillar att de visar upp invandrarkulturen på ett neutralt sett.

Berättelsen tar även upp problematiken kring ”löst folk” som Mirjanas mamma uttrycker det. Alltså såna som är ”lite koko”, som skuttar och pratar med sig själva. Men Mirjana vågar närma sig Toktanten och det visar sig att den smågalna tanten är riktigt roligt att umgås med.

Vem är tjuven, Mirjana är utgiven 2007 av Olika Förlag som har som mål att ge ut normöverskridande böcker. Jag hoppas på fler böcker med Tomas Nilsson och Jessika Kurki som illustratörer eftersom bilderna är riktigt charmiga.


Vem är tjuven, Mirjana?
Författare: Ana Udovic
Illustratör: Tomas Nilsson och Jessika Kurki
Förlag: Olika Förlag
Antal sidor: 28
ISBN: 9789185827022
Köp: Jämför priser

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *