Jösta och Johan

Jag har lyssnat på en ny bok. Ni vet – på det där sättet som va extra mysigt när man va liten. Att sitta på golvet med boken och läsa med samtidigt som man lyssnar på någon som läser sagan med en riktig sagoröst.

Sagolikt bokförlag har ganska nyligen gett ut sin sjunde bok och denna gången handlar boken om Jösta och Johan, två giraffer som gärna vill ha ett barn. Deras utmaning är dock att Jösta och Johan är likadana. Inte bara det att de är giraffer båda två, de är dessutom båda två en han. Hur gör man då? De båda girafferna ger sig ut på savannen för att se om de hittar ett barn som kanske behöver en familj. De hittar en söt lejonunge, men lejonungens pappa blir jättearg. De hittar en struts, som är så gammal att han själv har barnbarnsbarn. Till slut hittar de ett ensamt ägg och en dag spricker ägget…

Boken riktar sig till barn i åldern 2-6 år och är en varm historia med ett lyckligt slut. Att boken behandlar två ganska ovanliga ämnen i barnboksvärlden: adoption och homosexuallitet kommer i skymundan på något sätt. Det är inte det som man tänker på när man läst boken. Det man tänker på är kärlek, ömhet och hur mysigt det är att vara en familj. Ljud-CDn som medföljer boken ger det där lilla extra och att det dessutom finns två alternativ på uppläsning, en orginalversion och en i ett lugnare tempo som passar som godnattsaga, är ju bara ytterligare ett plus. Jag ser med spänning fram emot uppföljaren ”Junior börjar förskolan” som släpps i december.

 
 

Jösta och Johan
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt bokförlag
ISBN: 9789197892704
Köp: jämför priser
Se smakprov ur boken här

Författare: Emma Gustavsson

Mitt namn är Emma Gustavsson och jag är fantastiskt glad över att få möjligheten att dela med mig lite av mina upplevelser av barnböcker i denna blogg. I augusti 2009 fick vi en son och hans lillasyster är född i februari 2011. Vi läser dagligen, mest innan natten, och barnen leker med böcker på samma sätt som med andra leksaker. Vi har fastnat för pek- och bilderböcker trots att sonen nu börjar bli så gammal att man kan läsa historier för honom. Anledningen till att just pek- och bilderböcker är våra favoriter är att vi tecknar (TAKK) med sonen och målet är att även lillasyster kommer börja teckna. Då är denna typ av böcker helt fantastiska eftersom vi tränar på tecken samtidigt. Mer om mig hittar ni på min blogg.

3 reaktioner till “Jösta och Johan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *