Lättläst om hundar och humstrar

Efter att ha spanat ett tag efter lättlästa böcker med inte allt för stor mängd text, stötte jag på Libers serie med lättlästa böcker. Böckerna är indelade i olika nivåer: Lilla biblioteket, med 16 sidor och Stora biblioteket med 32 sidor. Lilla och Stora biblioteket är sedan indelade i två underkategorier.

Hemma hos mig har min son precis läst Molly och Siri på dagis från Lilla biblioteket, nivå B. Den handlar om två små hundar som ska gå till ett hunddagis för första gången. När de väl är där märker de att Stora Hemska Hunden också går på dagiset. Hur ska det gå för våra små vänner?Texten är skriven av Gitten Skiöld. Den är lättläst och det är ett enkelt språk i boken samtidigt som den inte känns innehållslös. Det går bra att läsa några ord med igenkänningsprincipen medan andra ord behöver ljudas fram. Vi satt och läste i boken vid två tillfällen så det går ju ganska snabbt att läsa ut den även om man nybörjarläsare. Det är en väldigt charmig bok, som får en att tänka till, trots att den är så enkel i sitt upplägg. Sist i boken får man också förslag på några frågor som man kan ta upp med barnet efter boken är färdigläst. Illustrationerna, av Emma Adbåge, är verkligen jättesöta och har mycket attityd.

Nästa nivå i Libers serie är Stora biblioteket, nivå A. Från den nivån har vi Humstrarna hemma, men den har inte min son satt tänderna i än.

Den handlar om några djur som kallas för humstrar och är en blandning av hummer och hamster. I boken berättar en mammahumster för sin dotter hur det kom sig att humstrarna blev till och hamnade på ön som de bor på.

Det är en bok som är full med fantasi och humor, men den passar nog för något äldre barn än en femåring. Sättet att använda språket med resonemang och skämt är bättre lämpat för barn i skolåldern. Till exempel får läsa om hur mamma humster beskriver människor som något helt okänt. En sådan synvinkelsändring är ju lite klurig för yngre barn att greppa. Men annars texten ganska lättläst även på den här nivån.


Molly och Siri på dagis
Författare: Gitten Skiöld
Illustratör: Emma Adbåge
Förlag: Liber
Smakprov: smakprov.se
Antal sidor: 16
ISBN: 978-91-47-08380-0
Köp: Boken verkar endast säljas i 3-pack, men finns att köpa på flera välkända bokbutiker på nätet samt på Libers sida.


Humstrarna
Författare: Claes Nero
Illustratör: Pia Johansson
Förlag: Liber
Antal sidor: 32
ISBN: 978-91-47-08249-0
Köp: jämför priser eller beställ på Libers sida (säljes också i 3-pack)

Författare: Emma Lindström

Jag heter Emma Lindström och tycker att det är jättespännande att få ta med dig på några av de resor jag gör i barnböckernas värld. För det mesta läser jag för mina två barn, Elis, som föddes direkt efter stormen Gudruns ankomst vintern 2005 och Olof, som föddes fredagen den 13, våren 2007. Med tanke på deras maffiga ankomst är det kanske inte helt oväntat att de älskar äventyrsfyllda böcker, men vi läser även en hel del lugna och mysiga böcker. Jag arbetar som förskollärare och har läst en läs- och skrivutvecklingskurs samt en barnbokslitteraturkurs i min utbildning. Jag tycker också väldigt mycket om att skriva själv. För tillfället har det resulterat i två böcker som jag tryckt upp för eget bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *