Sorgfjäril

Visst är det härligt med riktigt bra mysrysare? Det tycker i alla fall jag, så jag är väldigt glad att ha hittat en: Sorgfjäril riktar sig till åldersgruppen 9-12, men jag kan intyga att den funkar fint även om man hunnit bli nästantretti. Själva berättelsen är egentligen inte särskilt unik: Alice flyttar motvilligt till Spanska slottet, ett gammalt kråkslott långt hemifrån och det spökar förstås. Det är stämningen och detaljerna som gör boken till en riktig bladvändare.

Alice har en lillebror som heter Emanuel och är ”speciell”. Han ligger efter i utvecklingen jämfört med andra femåringar och ibland kan han få hemska utbrott. Vid andra tillfällen kan han bli helt okontaktbar en stund, mamma säger att han får ”tankeglapp”. Men Alice älskar honom mest av allt i hela världen! Hon älskar Leo också, kanskepojkvännen som hon nu har flyttat ifrån. Mamma gillar inte Leo, så Alice ljuger och säger att hon pratar med Sofia när det egentligen är Leo i telefonen.

När det börjar hända konstiga saker i Spanska slottet tänker Alice inte alls på spöken. Hon vet ju att de inte finns. Men vad ska hon tro när Emanuel börjar prata om en flicka som ingen vet vem det är? Alice blir mer och mer övertygad om att Emanuel ser någonting som bara han kan se när han har sina tankeglapp. Till råga på allt är Leo helt säker på att spöken finns, han har nämligen sett ett själv.

Och när Leo och Alice chattar med webbkameran på och Leo frågar vem tjejen bakom Alice är, då blir det riktigt spännande. Det finns ju ingen där… eller?

Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Sorgfjäril är en klassisk spökhistoria kryddad med mycket värme, tack vare framförallt syskonkärleken mellan Alice och Emanuel. Stämningen är tät med mysrys på barnvänlig nivå, mycket spänning men ingen ondska. Som alltid när jag läser något bra tänker jag: ”den här måste Ava läsa när hon blir äldre”!


Sorgfjäril
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren
Smakprov: smakprov.se
Antal sidor: 207
ISBN: 978-91-29-67337-1
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Sorgfjäril”

  1. Jag har läst boken sjukt många gånger, den ÄGER. Så läs den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *