Baristas: Första boken

Under några månader i min ungdom jobbade jag som barista på Caffè Nero i London. Det krävs inte mycket för att skicka iväg mig på en nostalgisk resa, det händer varje gång jag går in på en kaffebar och möts av doften av nymalet kaffe, fräsandet från ångstaven i skummande mjölk och slamret av porslin. Det är klart att jag blir lockad av Denise Rudbergs nya ungdomsbok Baristas!

Det ska alltså bli en hel serie om några killar som extrajobbar som baristas den italienska kaffebaren Pronto på Stureplan. Nicolas har tappat livsgnistan efter att ha kommit hem till Stockholm igen efter ett år hos sin pappa i New York. Inte ens flickvännen Nathalie får honom på bättre tankar, snarare tvärt om. Ruben går första året på Södra Latins teaterlinje, men är gruvligt besviken. Han passar inte alls in bland alla trista kulturnördar. Ludvig har en kaotisk familjesituation och håller sig undan hemmet så mycket han kan. Mer och mer av tiden tillbringar han med sin nya pluggkamrat Viki. Men vad vill hon egentligen? Vill hon bara plugga, eller vill hon något mer? Och vad vill han själv?

Språket och berättandet är enkelt, avslappnat och rakt på sak. Perspektivet skiftar till en ny av karaktärerna i varje kapitel och det är tur att grabbarna är så tydligt presenterade på baksidan, för under åtminstone första halvan av boken måste jag kolla vilket namn som tillhörde vem när ett nytt kapitel börjar.

Att recensera Baristas: Första boken är ungefär som att uttala sig om de första kapitlen i vilken roman som helst. Boken känns väldigt mycket som en första del, ett intro innan det börjar på riktigt. Kaffebaren har inte ens hunnit öppna när boken är slut. Därför kan jag egentligen inte säga mycket mer än JA!, jag vill veta vad som händer härnäst. Jag blir tillräckligt fäst vid karaktärerna och tillräckligt nyfiken på hur berättelsen ska utvecklas. Ge mig mer!

Boken har en egen webbplats där du kan hitta trailer, smakprov, baristatips med mera.


Baristas: Första boken
Författare: Denise Rudberg
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 238
ISBN: 9789163866326
Köp: jämför priser

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Barnböcker läser jag med mina barn Ava och Sander (födda 2008 och 2012), ungdomsböcker läser jag helt och hållet för min egen skull. Jag tycker att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags arbetar jag som systemutvecklare på ett konsultbolag. Jag tycker det är roligt med webbutveckling och det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *