Puss och kram!

Puss! och Kram!

Kärleksböcker för de allra yngsta handlar sällan om romantisk kärlek, utan oftare om kärlek mellan familj och vänner. I Anne Gutmans Puss! och Kram! möter vi djurpappor respektive djurmammor som visar tillgivenhet för sina barn.

Böckerna följer var sin mall. I Puss! är det en djurpappa som pussar sitt barn på varje uppslag: ”Vad gör pappa [djur]? Han pussar på [kroppsdel].” Den är mysig att läsa för att man kan göra som det står! Utom möjligtvis när pappa groda pussar på ögat… då får man pussa lite bredvid i stället. Boken slutar med att ”min pappa” ger ”mig” massor av pussar.

Puss!

I Kram! är det en djurmamma som kramar sitt barn: ”Vem kramar så här? Mamma [djur].” Den slutar också med att ”min mamma” kramar ”mig”.

Kram!

Jag gillar Puss! bäst för att det är lättare att pussa som djurpappan än att krama som djurmamman. Det gör läsningen mycket roligare! Dessutom är det ju alltid bra med pappor i barnböcker, apropå tidigare diskussion, och särskilt mysiga pappor som kramas! Det är bra med jämställdhet såtillvida att mammor och pappor får ta lika mycket plats i varsin bok, men för dem som bara har Kram! ter sig boken förstås väldigt stereotyp, så jag är tveksam till uppdelningen. Kunde man inte varvat mammor och pappor i båda böckerna?

Hur som helst är böckerna väldigt söta och bilderna känns med sin målade stil annorlunda för att vara pekböcker. Egentligen tycker jag inte att de är särskilt snygga, men de har charm!


Puss!
Författare: Anne Gutman
Illustratör: Georg Hallensleben
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 14
ISBN: 9789127105034
Köp: jämför priser

Kram!
Författare: Anne Gutman
Illustratör: Georg Hallensleben
Förlag: Natur & Kultur
Antal sidor: 14
ISBN: 9789127106703
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *